Šumeče kopalne kroglice: recept za vsakogar

Si velika oboževalka Lush kopalnih kroglic, pa so prevelik finančni zalogaj za redno uporabo? Potem imam zate dobro novice: kopalne kroglice lahko enostavno izdelaš tudi doma!

Šumeče kopalne kroglice: recept je enostaven, učinkovit in popolnoma prilagodljiv glede na tvoje želje!

Odklikaj na recept, da odkriješ, kako narediti kopalne kroglice!

Moram ti priznati, da sem po letih ustvarjanja domače kozmetike ugotovila, da zares in očitno uživam v izdelavi dveh izdelkov: kopalnih kroglic in pa pilingov za telo (teh se je na blogu že nekaj nabralo; puhasti poletni piling, kavni piling in pa sproščujoč glineni piling).

Pri obeh vrstah receptov imam namreč še najbolj odprte roke – izbiram lahko vsakič druge barve, dišave in izgled. Seveda se pri obeh držim osnovnih receptov, vendar pa postopek še zdaleč ni tako strog kot tisti za izdelavo krem. Sicer to niso izdelki, s katerimi bi začela prodajo domače kozmetike; te uvrščam na seznam sproščujočih, kreativnih, enostavnih receptov, ki jih lahko izdela doma kdorkoli!

Nekaj zim nazaj sem se prvič lotila izdelave kopalnih kroglic, in jih absolutno obožujem. Slaba stran je le v tem, da sama nimam banje, tako da namesto kroglic uporabljam tuš bombice. Kroglice, ki jih izdelam, pa testirajo in uporabljajo kolegice. Še nobena se do sedaj ni pritožila, tako da recept danes delim tudi s teboj.

Kopalne kroglice: naredi sam projekt je dokaj enostavna zadeva; lahko jih izdelaš doma, potrebovala pa boš nekaj nujne opreme:

kalup za kroglice (ki ga lahko dobiš na spletu)

vinski kamen (brez katerega rezultat ne bo tako dober in čvrst)

Polisorbat80 (obvezno, če želiš  v kopalnih kroglicah uporabiti olja – tudi eterična)

Ostale sestavine vključujejo stvari, ki jih imaš verjetno že doma (soda bikarbona in citronska kislina), sol (različne vrste), eterično olje po izbiri, voda/hidrolat in naravno olje.

Domače kopalne kroglice: naredi sam?

Kopalne kroglice so lahko enostavne za izdelavo; poskrbi le, da se dosledno držiš korakov, pa ti zagotavljam uspeh :). Potem lahko pozabiš na kopalne kroglice DM in Muller, ter si deževne popoldneve krajšaš z mavričnim ustvarjanjem!

Geranija + rožmarin kopalne kroglice: recept, ki deluje

Sestavine:

  • 260g soda bikarbona
  • 130g citronska kislina
  • 25g vinski kamen
  • 47.3g soli po izbiri
  • 20g olje riževih luščin
  • 2.7g vode
  • 10g polisorbat80
  • 1.8g eterično olje geranije
  • 0.7g eterično olje rožmarina
  • 5g vijola mice
  • Alkohol (po potrebi)

Postopek:

  1. Pripravi delovno površino. Nadeni si lateks rokavice in masko
  2. V večji posodi stehtaj sodo bikarbono in sol. Dobro premešaj, da so sestavine enakomerno razporejene
  3. V manjši posodi stehtaj citronsko kislino in vinski kamen. Dobro premešaj, da so sestavine enakomerno razporejene
  4. V ločeno posodo natehtaj vse tekoče sestavine. Dobro jih premešaj in prelij v večjo posodo k sodi bikarboni in soli. Mešanico ponovno dobro premešaj, priporočam z rokami, da se vse res enakomerno razporedi. Mešanica mora biti podobna vlažni mivki
  5. Sedaj ji lahko dodaš citronsko kislino in vinski kamen (iz koraka 3)
  6. Ponovno vse dobro premešaj; masa za kroglice je skoraj pripravljena za kalupiranje. Vse, kar moraš še storiti je, da se odločiš, kako želiš okrasiti svoje kopalne kroglice. Izbire je mnogo – lahko so vse enake barve, lahko obarvaš samo en del, lahko pa mico iz recepta tudi povsem izpustiš.
  7. Za kalupiranje: vsako polovico kalupa napolni z maso za kroglice (vendar mase v kalupe ne pritiskaj). Obe polovici združi. Nato po vsaki potrkaj z žličko in kroglice odstrani iz kalupa. Postavi jo na vnaprej pripravljen prostor, kjer bo počivala in se sušila naslednjih 24 ur.
  8. Ko so suhe, kroglice pospravi stran od vlage in vode – sama jih shranjujem v večjem kozarcu za vlaganje.

Opombe:

  1. V primeru, da se masa ne sprijema, ji dodaj malce alkohola, da jo navažiš. Enostavno posprejaj z alkoholom (enkrat do dvakrat bi moralo zadostovati). Alkohol bo izhlapel, kroglice ne bodo smrdele po njem
  2. Velikost in teža tvojih kroglic je odvisna od velikosti kalupa, ki ga uporabljaš. Sama uporabljam kalup z premerom 6.5cm, kar pomeni vsaka kroglica tehta okoli 100g – zgornji recept naredi okoli 5 kopalnih kroglic.
  3. Za uporabo, eno kroglico dodaj vodni kopeli.
  4. Količina eteričnega olja v zgornjem receptu ni primerna za uprabo za otroke. Če izdeluješ kroglice za otroke, zmanjšaj količino olja na 3 kapljice/100g mase.
  5. Namesto vode lahko za kroglice uporabiš tudi hidrolat; ker ga je tako malo, se v kroglicah ne bo opazil; njegov vonj bo izgnil takoj ko se posušijo
  6. Za dekoracijo lahko kroglicam dodaš tudi posušene liste sivke ali drugih cvetov/zelišč
  7. Kroglice lahko obarvaš z mico, mletimi rastlinami v prahu, ali glino – izberi, kar ti najbolj ogovarja in preizkušaj različne možnosti 😉

Kopalne kroglice za otroke: so primerne?

Seveda, spodnje kopalne kroglice lahko izdelaš tudi za otroke, pazi le na pravilno količino in izbor eteričnih olj; na 100g mase je priporočljivo uporabiti največ 3 kapljice eteričnega olja.

Olja, ki so primerna za otroke:

  • sivka
  • rimska in nemška kamilica
  • mandarina in sladka pomaranča

Si izdelala šumeče kopalne kroglice? Označi nas na Instagramu #norinanaravno!

    Pridruži se Wild for Nature za nove recepte, ideje, in koristne vsebine!

    Pravilnik o zasebnosti: Sovražimo vsiljeno pošto in obljubljamo, da bomo tvoj e-poštni naslov varen. Več.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja